A házi calippokészítésnél kevés egyszerűbb dolog van a világon. Bármilyen érett nyári gyümölcsöt használhatunk alapként, frissítő fűszernövényekkel ízesíthetjük, és a kisebb gyerekek is könnyen és boldogan megbirkóznak ezzel a csöpögésmentes, vizes-gyümölcsös fagyival, amellyel tulajdonképpen színtiszta gyümölcsöket adunk el nekik, izgalmasabb formában.
Szilikon callipo-formákat fagyiszezonban könnyen el lehet csípni az Aldiban, Lidlben, Tchiboban, de gasztro-webshopokban is egyre gyakoribb. A speciális alakú tartót nehéz egyéb házi módszerrel helyettesíteni, mert ezekben a kupakos formákban tud könnyen csúszkálni a kézmelegtől is olvadó jeges gyümölcsrúd, majd az alján szépen összegyűlni megolvadt, édes gyümölcslé, amit a végén jól ki lehet szürcsölni.
Alapként tulajdonképpen egy vizesebb gyümölcslevet kell elkészítenünk, mi ez alkalommal a cseresznyét választottuk, mert ezt külön édesíteni sem kellett.
Hozzávalók 4 formához
2 marék érett, édes cseresznye
1 dl narancslé (vízzel is helyettesíthetjük)
1-1 kis kanálnyi citromlé és reszelt citromhéj (el is hagyható)
A kimagozott, narancslével/vízzel felöntött cseresznyét botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a citromlevet és citromhéjat.
Fűszerezhetjük mentalevelekkel, citromfűvel, sőt, bazsalikomlevélkékkel is, én ezeket bele szoktam botmixelni a gyümölcsös keverékbe. A kész, leves pépet beletöltjük a formákba, kupak rá, és mehetnek a fagyasztóba.
Onnan pedig kánikula-délutánokon lehet dézsmálni, az erkélyen, kertben nyitott, házi fagyizóban.
További calippók készülhetnek például:
* magjaitól megszabadított, levesített görögdinnyéből, érett, édes sárgadinnyéből -- ebben az esetben vizet sem kell hozzáadnunk a keverékhez, de fűszerezhetjük pl. mentalevelekkel
* héjától megszabadított, érett, édes őszibarackból
* hártya nélküli narancsgerezdekből
* eperből (jól illik hozzá a bazsalikomlevél), málnából (citromfűlevéllel)
További hűsítő finomságok
Édes, hideg szőlőszemek
Krémes eperfagyi 3 hozzávalóból
Jeges frappé otthon
Házi pálcás csokifagyi 3 hozzávalóból