ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egészséges, krémes pálcás csokifagyi 3 hozzávalóból

2013. június 21. - időtetrisz

A csokifagyi, ó, a csokifagyi... Ugye mindenkinek megvan az a barát vagy ismerős, aki, történjen bármi, és kerüljön sor a fagyivásárlásra a világ bármely pontján, mindig a csokisat választja: tapasztalatból (merthogy mindig az a legjobb) és összehasonlításképpen (jobb-e mint a legutóbbi?). A csokifagyit nem lehet elrontani, de a klasszikusakat elég bonyolult elkészíteni. Itt az Időtetriszen többféle fagyiról írtunk már, de döbbenten láttam, hogy csokifagyiról még sosem. Ezt sürgősen orvosolni kell: íme, itt a három hozzávalóból készülő, egészséges, adalékanyagmentes, ovisok által is könnyen kutyulható, krémes, brutálisan csokis, tetszőlegesen fűszerezhető házi csokifagylalt.

Anya, ez a világ legfinomabb fagyija szólt az improvizált ítélet, és ha tudjuk is, hogy nem pont így van, tutira ott van a toptenben. A jó öreg banán adja egyébként ennek a fagyinak is az alapját, mint annyi cukormentes, egészséges édességnek itt a blogon. Szó szerint jó öreg banánokra lesz szükség, mivel ezek egyszerre édesítik és krémesítik a fagyinkat.
Hozzávalók

Brutálisa csokis változat, 6 drb. pálcás jégkrémformához
3 közepes, érett banán
3-4 csapott evőkanál igazi, fekete holland kakaópor*
2 kiskanálnyi mogyoróvaj

* Egyáltalán nem mellékes: nem vagyok ügynök, de ezt most tényleg megint a Lidl-ben találtam, teljesen véletlenül: a főzési hozzávalóknál, 200g-os kiszerelésben igazi, fekete, holland kakaópor, teljesen jó árban, szuper minőség.

Lágyabb változat 3 közepes, érett banán
2 csapott evőkanál holland kakaópor
kb. 1 dl (kinek milyen) tej (kókusztejjel, növényi tejjel különösen finom)

A banánokat a többi hozzávalóval mély turmixpohárba tesszük, és alaposan összemixeljük.

Ezt a részeredményt már így is óvni kell a lelkes segédektől, mert simán megehető csokipudingként, de mi most fagyira gyúrunk. Mely csokifagyinkat érdekesebbé tehetjük némi apró kockákra vágott mandulával: mi a formák aljára morzsoltunk egy keveset, majd félig feltöltöttük a banános kakaós masszával, és itt újabb sornyit adagoltunk bele.
Majd teljesen megtöltöttük a formákat, melyek egyébként innen származnak (695 ft, kisgyerekeseknek kötelező, szezonális kellék, serkenti a házi fagyi-készítést és a kiskorúak teljesen el vannak bűvölve már a lehetőségtől is).
Nem beszélve a végeredményről:
Ahogy kicsúsztatjuk a formából, ebben a nagy melegben szinte rögtön elkezd krémesen olvadozni ez a vastag, csokis massza, amelyben mintha tejszín, tojássárgája és cukor is lenne. A közbeeső mandularéteg a kisebbeket némileg zavarta, a nagyobbak viszont alig várták, hogy odaérjenek.
Levendulás változathoz morzsoljunk mixelés előtt a masszába néhány (megbízható helyről származó) szárított-porított levendulavirágot, aki viszont az After Eight irányába indulna inkább, az (szintén mixelés előtt) néhány mentalevélkét, esetleg 1-2 csepp, jó minőségű, étkezési célra is felhasználható borsmenta illóolajat (pl. Aromax) adjon hozzá. Reszelt narancshéjjal, és kevés -lével készíthetjük hűsítően narancsosra is és így tovább...

További hűsítő finomságok Édes, hideg szőlőszemek Krémes eperfagyi 3 hozzávalóból  Gyümölcsös házi fagyi 2 hozzávalóból Jeges frappé otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr888803090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla 2013.06.21. 22:56:55

Ahhh, kellene már egy mixer, mindig olyan jókat csináltok, én meg csak csorgatom a nyálam :P:D Hmm a levendulás nagyon jól hangzik, a mentát viszont inkább limonádéba teszem :)Apropó hollland kakaó - nem tudom a lidles mennyi volt, én speciel a Lehel csarnokban szoktam venni kb. 2900/kg áron :)

mimimo 2013.06.21. 23:17:44

Botmixert Csillának, muszáj, igen!!! (én mindenhova magammal cipelem, ahol tudom, h. nem lesz, még nyaralásra is, de ez az én bajom :) A Lidl-kakaó árban is elég jó akkor, mert 20 dkg volt 440 ft körül, de nekem az volt a szimpi benne, h. sokkal feketébb és intenzívebb ízű volt, mint az eddig vásárolt bármelyik holland kakaó (én is főleg nagy kiszerelésűt szoktam venni, hipermarketekben).

vera 2013.06.24. 13:29:35

Szuper recept! Az egész család odavan érte, péntek óta már kb 4-szer töltöttem föl a fagyiformákat. :) És persze a többi itthon lévő gyümölcs is leginkább jégkrémként fogy el.

mimimo 2013.06.24. 23:53:53

Vera: nagyon köszönjük a visszajelzést, ennél jobb nem is történhet velünk itt a blogon :) Hosszú a nyár, még jövünk fagyi- és egyéb receptekkel! Jó tetriszezést.

vaji 2013.06.25. 13:28:58

én is megcsináltam kis változtatással :) kevesebb kakaó, több mogyoróvaj és egy gondolatnyi tejszín... nagyon finom lett!!

Eniko68 2014.06.25. 08:22:58

Ez nagyon jól néz ki szerintem megpróbálok készteni egy extra csokisat a hétvégén. Az érett banánok majd itt végzik szerintem :) Csak legyen elég hely a mélyhűtőben !

mimimo 2014.06.25. 19:18:18

Jó fagyizást, remélem bejön a gyerekeknek/családnak :)

Devus 2014.07.18. 12:40:17

Bár nálunk még nincs gyerkőc, de a férjem legalább olyan lelkesedéssel várta, majd miután megette, kért még egyet :)

mimimo 2014.07.26. 19:13:32

Külön öröm számunkra, ha gyerekeken innen és túl, férjeket is sikerül meghatni egy-egy receptünkkel :) Köszönjük a visszajelzést, Éva!

Gabriella Kocsmáros 2014.07.28. 16:37:16

Egy tovabbfejlesztett valtozat nalunk: banan + kavedaralon ledaralt kokuszreszelek, ez magaban is tokjo, de nalam az orok kedvenc a ROPPANOS CSOKIBORITAS: 5 evokanal kokuszolaj, 1 kaveskanal kakaopor. A kokuszolaj szobahomersekleten ilyenkor nyaron folyekony, a hideg fagyin viszont csodaszepen megszilardul... es ha leettuk rola, ujra lehet csokizni. :)
süti beállítások módosítása