Az Időtetrisz blogon blogtársam, mimimo által kitalált és posztolt puha banános keksz az első pillanattól nagy kedvenc nálunk. Csinálom az eredeti recept alapján, illetve hozzáteszek ezt-azt néha. Ha például kevés a zabpehely, de a fiam "kekke" felszólításának nem tudok ellenállni, megy bele egy kis alter liszt, például amaránt liszt (kifejezetten jót tesz ennek a receptnek, mert finoman édeskés), esetleg szezonális gyümölcs a banánon felül, például körte, vanília porral. Mennyei.
Bevallom én is rá szoktam ilyenkor repülni a kekszet rejtő dobozkára, a keksz igazi gazdája pedig az egész folyamatot nagy izgalommal követi. A legutóbbi, sütőtökös variáció sülése közben a sütő mellett nyafogott, majd sírva kérte, hogy fújjam, hátha hamarabb kisül.
Mimimo eredeti receptje több szempontból is zseniális: csak 2 hozzávalót kell beszerezni, kb. negyed óra alatt kész van sütéssel együtt, és még egészséges is. Ehhez a mostanihoz sütőtök és zabpehely kell, amit én még felturbóztam csokireszelékkel és egy leheletnyi fahéjjal. A banános recepthez képest ez kicsit bonyolultabb, mert a sütőtököt meg kell sütni előtte. Nálunk egy sütőtökös kajából maradt ki két nagy szelet sült tök, abból csináltam, mindezt csak azért írom, hogy érdemes összekötni valamilyen sütőtökös étellel, és akkor nem tűnik olyan bonyolultnak.
Ennek a verziónak az előnye, hogy szezonális zöldségből van (ez konkrétan a nagymama kertjéből, vegyszermentes), így sanszos, hogy kevesebb vagy egyáltalán semmi vegyszert nem tartalmaz. (Érdemes egy édes példányt kiszemelni a célra, de ha nem sikerül, egy kanál mézzel lehet rajta segíteni.)
Szóval a megsült sütőtököt összekeverem annyi zabpehellyel, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy sűrűbb, formálható massza legyen belőle, lásd a link alatt. Ekkor lehet tenni hozzá egy szórásnyi fahéjat (pontos mennyiséget nem tudok írni, mert függ attól is, hogy mennyi kekszet szeretnénk). Ezen felül nálam néhány példány kapott egy kis étcsoki forgácsot (reszelőn reszeltem és belekevertem).
Sütője válogatja, de olyan 10-15 perc alatt készen van. Egy puha, de nem ragacsos keksz lesz a végeredmény.
Vigyázat, gyorsan fogy!
Témába vágó posztjaink: