ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Újrahasznos meglepetés-dobozok Mikulásra

2013. november 29. - időtetrisz

Bevallom, december 5-én nem egyszer előfordult nálunk, hogy jött ugyan a Mikulás lelkesen, de az utolsó pillanatban döbbent rá, hogy a jó kis aszalt gyümölcs-gyűjteményt, mogyorót, diót, és egyéb finomságokat nem igazán sikerült becsomagolnia. Nos, idén előrelátóan már most kitalálta, hogyan is kéne eljárni, és elővette egész évben félretett háztartási recycling-célzatú gyűjteményét, hogy ebből az alkalomból újrahasznosítson belőle pár papírgurigát, tejesdobozt, kávészacskót. Így készülnek a Mikulás meglepetés-dobozai, házilag.

00_Mikulas doboz

Már Húsvétkor is felmerült, hogy a Nyúl ajándékai házilag egyszerűen elkészíthető alkalmatosságokba kerüljenek, akkor a tejesdobozok ehhez remek alapot szolgáltattak. A tetra pak (tejesdoboz, italos karton) mellett most csillogó kávészacskók és ideális formájú papírgurigák is szerepet kaptak, így három különböző formájú meglepetésdoboz is készült.

01_Mikulas doboz

 

Hozzávalók

kiürült tejes doboz

wc-papír guriga

kiürült ezüst kávészacskó

piros krepp papír

1-1 kisebb darab piros, fehér és rózsaszínű színes papír

kenőfejes ragasztó

olló

pötty matricák (mással is helyettesíthető)

lyukasztó

ajándékkötöző szalag

 

Papírgurigából

Ez talán a legegyszerűbb. A guriga magasságánál valamivel hosszabb piros kreppet mérek ki, ami széltében legalább másfélszer körüléri azt. Ragasztóval bekenve a gurigát, rásimítom a papírt – már csak a krepp-papír szélét kell megerősíteni egy kis ragasztással. Mivel a krepp nagyon vékony, nem árt visszafogottan bánni a ragasztóval, különben átüthet – másfelől pedig valóban kevés is elég, hogy megtapadjon.

04_Mikulas doboz

Bármilyen arcot lehet ki lehet alakítani ezek után. Részemről a minimalizmus és a barátságos absztrakció jegyében kb. ovális formájú fehér, (nem krepp) papírdarabot vágok ki, ez lesz a Mikulás szakáll-arc alapja, erre egy rózsaszín csíkot ragasztok, amelyre papírlyukasztóval előzőleg a szemeknek két lyukat ütök.  Már csak a szemgolyókat kell berajzolni egy fekete ceruzával, piros pöttymatrica lesz az orra. Alul, fölül ajándékkötöző szalag került még rá.

Kávészacskóból

Ez szintén egyszerű lesz: a kávészacskót érdemes jól kimosni, és hagyni, hogy alaposan megszáradjon. Ezzel kaptunk is egy jó kis ajándékzacskót. Hogy Mikuláshoz méltó legyen, a piros kötözőszalagra biggyesztettem egy Mikulás-cédulát. Ehhez piros papírból kivágott egyenlő szárú háromszög aljára fehér-, felső részére pedig rózsaszín papírcsík került, piros pöttymatrica feléből orr, filctollal két szem, majd a guriga-Mikulásból megmaradt papírpöttyből sapkabojt. A papírt végül óvatosan és szimmetrikusan kb. homloknál  kilyukasztva, tűvel-cérnával, egy öltéssel erősítettem az ajándékkötöző szalagra. (Ha van kedvünk, a további exkluzivitás kedvéért egy cikk-cakk ollóval cakkosra vághatjuk a zacskó alját.)

05_Mikulas doboz

 

Tejesdobozból

A kimosott, kiszárított tejesdoboz két szemben álló oldalából egy-egy darabot vágtam ki, az elejét háromszög alakúra fazoníroztam. Ehhez itt is vonalzóval mértem ki az egyenlő szárú háromszöget, a belső oldalon jelölve meg a segédjeleket. A hátsó részből, ami a doboz, behajtható nyelve lesz, egy annyit kell majd később levágni, hogy a maradék a doboz behajtásához pont elég legyen.

02_Mikulas doboz

Ezután a doboz jelenlegi magasságánál megint valamivel hosszabb piros krepp papírt mértem le. Széltében viszont itt érdemes kétszeres ráhagyással számítani, mivel legalább duplán be kell burkolni a dobozt ahhoz, hogy valóban elfedje a tejesdoboz feliratait, képeit. Óvatosan bánva a ragasztóval, körbekentem itt-ott a dobozt, és rásimítottam a kreppet, kétszer is körbetekerve tehát.

03_Mikulas doboz

A dobozhoz igazítva, két oldalt kivágtam a felesleges krepp papírt, majd a hátsó, illetve első részére simítottam a felesleget, belülről is beburkolva a doboz nyelvét, illetve a homlokzatot, ahol a Mikulás arca lesz. Itt is mindenki engedje el a fantáziáját, hogy milyen a saját Mikulása, de ezt nem árt előzőleg papíron megálmodni. Nálam megint az egyszerű-nagyszerű párosítás győzött, így kívülről fehér és rózsaszín papír, meg a fél pöttymatrica segítségével arcosítottam Mikulás-apót.

06_Mikulas doboz

Végül jöhetnek a színes aszalt gyümölcsök, mogyoró, kesudió, és egyéb válogatott falatok. Egy fél óra alatt elkészült mindhárom.

 

Jövő héten Mikulás-édesség recept a blogon!

Addig is további Mikulás-ötletek

Letölthető levél a Mikulásnak

Mikulásváró menü és szertartás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr978803332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sugarcandy 2013.11.29. 11:27:00

Nemhiába vártam én ezt a posztot nagyon, imádom őket! megyek, keresek dobozokat...
süti beállítások módosítása