ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Karácsonyi menü: Narancsos gesztenyekrémleves + Csirkecombos-bazsalikomos puliszkatorta fahéjas meggypudinggal

2012. december 14. - időtetrisz

Karácsonykor a konyhában mindig adnék egy esélyt a hagyománynak meg az újításnak is, de tudom, ezzel mindenki másképp van. Van azért abban is némi ellentmondás, hogy ilyenkor, miközben annyi minden verseng a figyelmünkért, valami „gyorsan-könnyen”-t, de mégis „ünnepélyes-különleges”-t szeretnénk. Ezt az összeállítást karácsony este vagy az ünnepi forgatag valamely egyéb megfelelő pontján is elsüthetjük, mert bár az alapanyagai egyszerűek, hétköznapiak és nem túl költségesek, az összeállítás módja rendhagyó, az ízek, illatok és végeredmény pedig jól simul a fesztív hangulathoz.

1 karacsonyi menu

Év közben nem vagyok a két fogás híve, de karácsonykor, bár az idő a konyhában rövidebb, az asztal körül hosszabb. A levesnek ezért csudigyorsan kell, szinte magától, elkészülnie, hogy az erők a következő fogásra koncentrálódhassanak. Ezt a menüt a narancs, pontosabban a narancslé keretezi: a leves és a mártás alapját adja, ami az összhatást is fokozza, másrészt pedig a dolgunkat is megkönnyíti.

 

Kezdjük azzal, hogy reggel kivesszük a fagyasztóból a gesztenyemasszát. Attól függően, hogy mikor kezdődik a vacsora, két-három órával előtte libbenjünk be a konyhába, mert az előkészületek ugyan gyorsak lesznek, a sütési időt nem lehet rövidebbre csípni.

01 karacsonyi menu
Tartva az eddigi „gyors, de nem junk”-sorozatunk néhány hozzávalós kitételét, a levest a Mikulásváróban „leporolt” gesztenyemassza ihlette, aminek meglehetősen jellegtelen íze lenne a narancs nélkül, így azonban udvariasan és kölcsönösen teret engednek egymásnak.

Hozzávalók (4 személyre, azaz 2 gyerek + 2 felnőttre számítva)
25 dkg natúr gesztenyemassza
1 nagyobb + 1 kisebb alma
0,5 l (kinek milyen) tej
2-3 dl narancslé

fahéj, őrölt szegfűszeg (ízlés szerint)
1-2 markényi mandulaforgács, -lapocska

Ez azért fog hamar menni, mert a gesztenyepüré gyakorlatilag készen van, vagyis már eleve krém-állagú. A felmelegített tejbe belekeverek némi fahéjat és ennél jóval kevesebb őrölt szegfűszeget, és ezzel le is emelem a tűzről (a fűszerek a tejjel összefőve csípőssé tehetik a végeredményt), beletördelem a felolvasztott gesztenyemasszát, hozzákeverem a nagyobbik, finomra reszelt almát, majd újra visszateszem az egészet melegedni.

04  karacsonyi menu
Ekkor öntöm fel a (frissen facsart vagy 100%-os dobozos / esetleg a kettő keveréke) narancslével, amiből folyamatos ízellenőrzés mellett annyit adagolok, hogy a leves kellő állagú és nem tolakodóan narancsos beütésű legyen – ezt mindenki állítsa be a maga mércéjének megfelelően. 

És akkor ezzel így meg is lennénk, tálalás előtt már csak annak kell pár percet találnunk, hogy (forralás nélkül) újramelegítsük, kis serpenyőben mandulaforgácsokat pirítsuk, ez ugyanis frissen rászórva az igazi. 

3 karacsonyi menu
Gyerekeknek nagy élmény, ha karalábévájóval a kisebb almából kicsent néhány almagombóccal is ellátjuk, aminek az ízével mi sem járunk rosszul. (A levest egyébként egy nappal előtte is elkészíthetjük, hűtőben csak jobban összeérik gesztenye-narancs páros).
07 karacsonyi menu
A második fogás előkészületeit a levessel párhuzamosan indíthatjuk, mégpedig úgy, hogy az (én valamiért mindig lebőrözöm, azaz megnyúzom őket, még főzés előtt) alsó combokat némi sós vízben odatesszük főni. 
03 karacsonyi menu
Ezzel két legyet ütünk egy csapásra. Egyrészt előpároljuk a combokat, másrészt előállítjuk a kukoricadara főzéséhez szükséges alaplevet – ilyenként, ha a logisztika nagymesterei vagyunk, nagyobb mennyiségű vizet teszünk fel főni, és néhány felezett, negyedelt egyéb zöldséget is mellédobálunk (répa, petrezselyemgyökér, karalábé, krumpli, zeller, zöldborsó, stb.), a másnapi ebéd irányába nagyot léphetünk így előre.
02 karacsonyi menu
Hozzávalók (2 gyerek + 2 felnőttre számítva) 6-7 csirke alsó comb 20 dkg kukoricadara néhány cikk fokhagyma, 1 fej hagyma 1 kisebb csokor bazsalikom 0,5 kg fagyasztott meggy 0,5 l narancslé 2-3 evőkanál keményítő fahéj, szegfűszeg ízlés szerint A combokat fehéredésig pároljuk a vízben, majd félretesszük. Egy másik lábasban némi olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát és belenyomott/reszelt fokhagymát, majd ráöntjük a hús levét. Bár alapvetően a „ne méricskéljünk le mindent, hallgassunk az ösztöneikre” híve vagyok, a puliszka esetében, főleg ha torta a végcél, muszáj betartani a mennyiségeket, ezen áll vagy bukik ugyanis annak a néhány combnak a sorsa, amit majd belesütünk: ha nem elég kemény a massza, nem tartja meg őket. A 20 dkg darához kb. 0,8 dl alaplére lesz szükség, ennyit vegyünk ki a húslevesünkből, és folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá.
4 karacsonyi menu
Arról egészségesen megoszlanak a vélemények, hogy meddig illik főzni egy efféle puliszkát, én ezt sohasem szoktam órákig, hanem csak addig, míg a daraszemek láthatóan megdagadnak, és kóstoláskor már nem csikorognak a fogam alatt, ehhez mérsékelt lángon kb. 15-20 percre lesz szükség. Nem kell folyamatosan kavargatni, még akkor sem, ha a massza prüszkölése, fröcsögése esetleg erre is ingerelne.

10  karacsonyi menu

Innen felgyorsulnak az események: a kész, vastag puliszkamasszába belekeverem a felvágott bazsalikomot, majd kiolajozott (vagy sütőpapírozott) tortaformába töltöm. Én ezúttal jó öreg ikeás szilikon tortaformámba, a kapcsosnak viszont megvan az az előnye, hogy könnyebb a végén kiemelni belőle a tortát. A sűrű masszába beleállítjuk a csirkecombokat, és mehet a sütőbe. Na itt jön be a 40-45 perc.

5 karacsonyi menu
Közben pillanatok alatt összeállíthatjuk a pudingot: én meggyet használtam, de ribizli, egyéb bogyós gyümölcs vagy gránátalma is látványos és érdekes lesz a sós alapon. Ehhez a forrásig hevített narancslébe belezúdítottam a fagyasztott gyümölcsöt, amit fahéjjal ízesítettem, majd a külön kis tálban vízzel csomómentesen elkevert 2-3 kanál keményítővel sűrítettem be mártás-állagúra. Nem láttam szükségesnek ezen felül édesíteni, kis kuktáim önmagában is elnyalogatták volna. (Mondjuk én is.)
13  karacsonyi menu
A puliszkatortát addig süssük, amíg barnulni nem kezd a felszíne (mérsékelt lángon 40 perc körül). Aki fél a kiszáradástól, időnként a megmaradt húslével locsolgathatja (én nem tettem). A végeredményben az az ellenállhatatlan, hogy mind a puliszka, mind a combok, kívül ropogóssá, belül pedig puhává, szaftossá sülnek/maradnak.
15  karacsonyi menu
Nagyobb tányérra csúsztattam át, meggypudinggal körítettem.

 

Melyhez hasonló jókat nektek is.

Témában még Mogyorómártás zöldségspagettivel Sütőtökös póréhagymás penne Változatos lepény maradékokból Házi csirkemájpástétom mazsolával

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr738802688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blagger 2012.12.14. 11:12:34

Jaj, köszi, már nagyon vártam, hogy megtudjam a karácsonyi menünket.

Lídia 2012.12.14. 18:24:18

Most annyira nálatok lennék..:)

blagger 2012.12.14. 23:04:59

Mimimo, elárulnád a nem édesített gesztenypüré márkáját? MIóta tudok a létezéséről (lassan egy éve), megszállottan végigolvasom az összes püré összetételét, ha nagyobb boltba kavarodom, de még sosem láttam nem édesítettet. Már úgy könyveltem el, hoyg téves volt az info, erre most te is ilyennel jössz. Szóval?

mimimo 2012.12.14. 23:50:29

de, van, mert sokan pulykatölteléknek vagy sós ételekbe használják, vagyis van felvevőpiaca :D a Maroni-nak is van natúr masszája (tesco, auchan kapható pl.), de az talán drágább. a cba príma boltunkban, itt a sarkon van ez a nemes egyszerűséggel *Massa* márkanévre keresztelt fajta, amivel dolgoztam, ez 359 ft. (jövő héten viszek neked, ha kérsz :D) én egyébként édes ételekbe is ezt használom, és inkább én édesítem, pl. reszelt almával szuper

sugarcandy 2012.12.15. 13:34:53

Mimimo, ez megint nagyon kerek és csodálatos lett, kedvem támad összedobni, számomra a non plus ultra, h főzni nem tudók (pl. én) is úgy érezhetik, hogy talán nem fogják nagyon elrontani. Köszi!

mimimo 2012.12.19. 00:44:43

Kösz lányok, főzzük le az ünnepeket!
süti beállítások módosítása