ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hűsítő finomságok #2: Gyors, krémes eperfagyi 3 hozzávalóból

2013. április 30. - időtetrisz

 

Április utolsó napja, nyári hőmérséklet. Elképesztő, hogy a fagyiról és fagyasztó-fosztogatásról kell posztolgatnunk, de ezen talán már nem is akad fenn senki. Tavaly nyáron, a maradékok újrafelhasználásának jegyében házi jégkrémről már volt szó itt a tetriszen, most egy idénytől függetlenül elkészíthető házi fagyiról szeretnék írni. Három hozzávaló szükséges hozzá, valamint egy botmixer és legalább 28 fok. Bemutatkozik a viszonylag gyors, cukormentes, krémes eperfagyi.

 

Házi fagyit ezerféleképpen lehet készíteni, és valószínűleg mindenki kipróbált már valamilyen receptet, főleg azért, mert így nagyjából tudjuk, mit eszünk. Fagylaltkészítő gép és jégkrémformák hiányában én most a fagyasztott gyümölcsökből csináltam fagyit, amihez egyrészt időben le kell fagyasztani a hozzávalókat, másrészt pillanatok alatt elő lehet állítani a végterméket.
Mivel nálunk éppen fagyasztóürítés zajlik, az eper adott volt, de frissen fagyasztottal még jobb lett volna. A banánból önmagában is készíthető „fagyi”, ha lefagyasztjuk, majd pürésítjük, itt most az édes ízért és a krémességért felelős, csakúgy, mint a krémsajt, amit többször is sikerrel használtam tortakrémek alapjaként, és amely itt most egyfajta tejszínként ad némi tartást ennek a gyors fagyinak.

 

 

Hozzávalók 1 csomag fagyasztott eper (450 g)
2-3 érett, karikákra vágva lefagyasztott banán
1 doboz friss natúr krémsajt (nem fagyasztott)

ízlés szerint: fahéj, vaníliaőrlemény
díszítés: mandulalapok/forgács, dark csoki

Mivel a fagyit mi állítjuk össze az előre lefagyasztott gyümölcsökből egy botmixer segítségével, gyorsan kell dolgoznunk, hogy még azelőtt a tisztelt fogyasztók elé kerüljön, hogy elkezdene olvadozni. Ezért ha például dekorálni akarjuk, ami nem mellesleg az ízélményhez is sokat hozzátesz, akkor minden hozzávalót érdemes előre a kezünk ügyébe készíteni, csakúgy, mint a poharakat, kanalakat, stb.

 

 

Pár perccel korábban érdemes kivenni a fagyasztóból a hozzávalókat, hogy épp egy kicsit engedjenek meg. A mixelést kifejezetten megkönnyíti, ha a mélyebb mixerkehelybe rétegesen rakjuk bele a hozzávalókat: egy réteg fagyott eper, egy réteg fagyott banán, némi puha krémsajt, és így tovább. Aztán pohárba, és már csak utántölteni kell, szorgosan, a tisztelt fogyasztók igénye szerint. A fagyi lágy és krémes állagú, a ropogós mandula és csoki pedig kellemes ellentétben áll ezzel.

 

 

Ez a fagyi csak frissen jó, visszafagyasztani nem lehet. Hűtőben ugyan eláll még egy-két napig, de folyós lesz, és még az íze sem emlékeztet egykori dicsőségére.

 

 

Szorgalmas kanalazással viszont mindennek a kellemetlenségnek elejét lehet venni.

 

Témában még Villámgyors csoki, három hozzávalóból Hűsítő finomságok #1: Édes, hideg bogyók Expressz házi Túró Rudi, pohárban

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr828803026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crea Tű 2013.05.06. 11:30:15

A krémsajtot is le kell fagyasztani?

mimimo 2013.05.06. 14:28:25

Nem, azt frissen! Ez azért is fontos, mert így könnyebb krémesíteni a félig-meddig még fagyott gyümölcsöket a botmixerrel.

vaji 2013.05.06. 22:04:07

jól értem, hogy ez a változat jégkrémformába töltve (visszafagyasztva) nem működik? és ha a krémsajtot friss gyümölccsel turmixolom akkor abból ehető jégrkém lesz?

mimimo 2013.05.06. 23:58:37

1) igen, ez attól fagyi, h. előtte be voltak fagyasztva a gyümölcsök, ezt utána visszafagyasztani már nem annyira jó. 2) ha olyan nyalóka-formás fagyit szeretnél, ahhoz ma tett fel egy receptet puszedli (2 gyümölcsből). a nyers gyümölcsökkel mixelt krémsajt - úgy tippelem - nem produkál egyértelműen krémes eredményt (ehhez minimum zsírosabb tejszínre, és fagylaltkészítő gépre lenne szükség), de ezt még nem teszteltem. ha viszont kipróbálod, írd meg a végeredményt, kíváncsian várom! (most próbálok közben véglegesíteni egy másik fagyi-receptet is)

vaji 2013.05.09. 06:30:31

jelentem, hogy a fagylalt - miután frissen turmixolás után a gyermek szinte hozzá sem nyúlt - jégkrémformában lefagyasztásra került, majd pár óra múlva pillanatok alatt fogyott el :)))

mimimo 2013.05.09. 11:00:50

szuper, köszi! úgy látszik, egy *pálcásfagyis* gyermeked van :)
süti beállítások módosítása