ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Süsd bele: akácvirágos palacsinta

2013. május 31. - időtetrisz

Az ibolya és az orgona után bodza- és akácillatba lehet bódulni esténként a környékünkön burjánzó varsói parkokban, az erős virágillatok mögötti aromák és ízek pedig bemasíroztak a konyhánkba is. Diadalmenetben. Bizonyos vidékeken már régóta nem számít furcsának egyes tavaszi virágok ételekbe, italokba kombinálása, sokan mégis meglepődnek a bodzás vagy akácos kajákon. Aki tehát még nem próbálta, ne borzongjon, ne csodálkozzon, hanem, egy esős délutánon: süssön néhány akácvirágos palacsintát.

 

Az akácból gyakran még azok sem próbáltak más ételeket készíteni, akik amúgy szörpöt évente szoktak. Ha palacsintába sütjük a virágokat természetesen nem kapunk olyan intenzív ízt, mint amilyet a több napos áztatással előkészített szörpben, vagy az akácmézben ismertünk meg, de az aroma érezhetően ott van. Mázlisták vagyunk, ha főleg nagyvárosban találunk a környéken olyan akácfát, amelyik egyrészt kipufogómentes, tiszta levegőjű övezetben van, másrészt elérhető magasságban illatoznak a virágai.
Nekünk ez most véletlenül pont összejött, viszont az akácvirágzás szinte megállás nélküli esős időjárással párosult. Így lett konkrét célja a kimozdulásnak, és esőben tényleg nem kell folyton bent kuksolni: az akácvirág-szüreteléssel párhuzamosan nagyot futottunk a szemerkélő esőben, megpiszkáltunk pár arra tébláboló gilisztát, lezuhanyoztunk az akácfák alatt, és egyesek még vizes homokot is tapasztottak a játszótéren – miközben persze mindenkit a készülő akácos palacsinták fantomképe lelkesített.
Hozzávalók néhány fürt frissen szedett fehér akácvirág (a lilaakác fogyasztása nem ajánlott)
2 tojás
1 alma
3 dl (kinek milyen) tej
6 lapos evőkanál liszt (nálunk: tönköly- és zabliszt vegyesen)
1 fél kiskanálnyi (foszfátmentes) sütőpor
1 kiskanálnyi méz
Az akácokat átmostuk, bár eleve frissen mosottak (esővizesek) voltak, így viszont néhány kisebb bogárkát sikerült kiráznunk a szirmok közül. Első alkalommal, pedagógiai okokból megpucoltuk, azaz kihúzgáltuk a virágcsészéből a szirmokat, de egyébként a teljes virágokat bele lehet sütni a palacsintába, így sokkal látványosabb, és megkockáztatom: finomabb a végeredmény. Ezek után a szokásos módon előkészítettük a vastag palacsintatésztát, tojással, tejjel, liszttel és a reszelt almával, majd belekevertük az akácvirágokat is. Épp csak 1 kiskanálnyi mézzel édesítettük, mert az akácvirágoknak eleve van egy kissé édeskés aromája.
Vastag, puha, illatos és ízletes palacsinták készültek, amelyekben láthatóak, ízlelhetőek, tapinthatóak voltak a virágok. A konyhában, az asztalra állított csokor miatt eleve tombolt az akácillat ez így együtt pedig legalább annyira bódító volt, mint egy langyos esti séta az akácfák alatt. (A leszedett virágokat, ha palacsintába szánjuk, tárolástól és nedvességtől függően kb. 12-24 óráig tartogathatjuk minőségromlás nélkül.)
Felétek szoktak virágokat enni? A bodza- és akácvirágon kívül milyen virágot és mire szoktatok használni a konyhában?

További palacsinták Maci és szív alakú crepe Banános palacsinta Almás-zabos palacsinta

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr348803046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása