ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Felturbózott turmix tízóraira, uzsonnára, főleg meleg napokra

2013. június 11. - időtetrisz

Nagy melegben jobban csúsznak a könnyű és hideg ételek, persze nyilván a fagyi az egyik legfontosabb hideg édesség és a gyümölcsleves a legjobb ennivaló ilyenkor nyáron (feltéve, ha nem az ideiről beszélünk, mert ez finoman szólva eddig állati hideg). Végre van választék a gyümölcsökből, lehet készíteni az isteni az smoothiekat is, némelyik gyümölcs lefagyasztva önmagában is hideg édességként működik, jöhetnek a házi fagyik. Most egy turbó-turmix következik, amelyik ha megfelel a gyerekek olykor igen kényes ízlésének, akkor nyert ügyünk van, mert nagyon tápláló és laktató is, főleg tízórainak és uzsonnának megfelelő, de könnyed vacsorának is beillik, ha már kánikula van.

turbó turmix
Korábban előkerült már nálunk egy finom mangó lasszi-recept, az sem kicsit laktató, a mostani turmix összetevői is hasonlóak.

Az alapanyagok:

  • író/tejsavó, vagy növényi tej (utóbbira saját recepteket itt találtok: zabtej, kókusztejmandulatej)
  • eper (vagy egyéb kismagos gyümölcs, ha biztosan nincs allergia)
  • zabkorpa
  • friss menta
  • édesítés ízlés szerint, pl. mézzel, banánnal
a turmix alapanyagai: gyümölcs, tejsavó vagy író, zabkorpa, menta
Tejsavót és írót nem éppen könnyű beszerezni,  főleg piacokon a tejesnél érdemes próbálkozni. Enyhe savanykásságuk jól kiegészíti az édes gyümölcsöt: az édesből valamennyi elvész, a savanyú kicsit kevésbé lesz savanyú és ettől létrejön egy finom, de mégis kettős ízhatás, ami a melegben -- legalábbis nekem -- különösen jól tud esni. (A tejsavó áldásos hatásáról itt találtok egy igen részletes anyagot.) Az alapvető különbség a két tejszármazék között az, hogy a tejsavó a túró- és sajtkészítés maradéka, az író pedig a vajé.
először a gyümölcsöt érdemes darabmentesre turmixolni
Növényi tejjel is finom lesz a turmix, akkor kissé édeskés jellege lesz az egésznek, kinek mit lehet/jó inni. Most még az epernek van leginkább szezonja, ezért adta magát, hogy ez került a turmixba, de bármilyen aprómagos gyümölcs megfelel. És itt jön a trükk: azért kell aprómagos gyümölcs, mert a kismagoktól nem fogja észrevenni egy darabig senki, hogy zabkorpa is van a turmixban, márpedig ettől turbó a kis italunk: a zabkorpa folyadék hatására szépen elkezd duzzadni és ettől hamarabb kialakul a jóllakottság-érzés (sokat semmiképp ne tegyünk az italba). A gyerekek hajlamosak ránézésre nemet mondani bizonyos ételekre, viszont ha erről nem tudnak, az nem fáj nekik és nem is fogják érzni a kismagok miatt. A zabkorpa szintén csupa jót tesz velünk, elsősorban magas rosttartalma miatt szokás enni, ez elég jót tesz az emésztésnek, ebből a cikkből kiderül, hogy miért érdemes naponta fogyasztani.
jöhet a zabkorpa és az apróra vágott menta
Már csak a menta hiányzik a turmixból, ha csak egy-két levél kerül bele, akkor is érződik egy finom kis mentolos íz, ami nagy melegben szintén jól fog esni, ráadásul a borsmentának is van emésztést segítő hatása.
turbó turmix sok gyümölccsel, némi zabkorpával, tejsavóval vagy íróval
Ezt is tovább tartott leírni, mint elkészíteni, vagyis igazi időtetrisz-kaja: gyorsan kész, nincs benne semmi kártékony és kicsiknek-nagyoknak egyaránt bevethető. Esetleg könnyű ebédnek sem rossz egy ilyen pillanatok alatt készülő sós, töltött pitával.

Te hogy szereted/készíted a turmixot?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr588803112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.06.11. 14:57:08

"mármepidénazértissajtotfogokkészíteni" érzés tört rám, legalább már van egy tipp hogy mit csinálok a savóval...

sugarcandy 2013.06.11. 21:01:27

Várjuk a beszámolót :)
süti beállítások módosítása