Nagy melegben jobban csúsznak a könnyű és hideg ételek, persze nyilván a fagyi az egyik legfontosabb hideg édesség és a gyümölcsleves a legjobb ennivaló ilyenkor nyáron (feltéve, ha nem az ideiről beszélünk, mert ez finoman szólva eddig állati hideg). Végre van választék a gyümölcsökből, lehet készíteni az isteni az smoothiekat is, némelyik gyümölcs lefagyasztva önmagában is hideg édességként működik, jöhetnek a házi fagyik. Most egy turbó-turmix következik, amelyik ha megfelel a gyerekek olykor igen kényes ízlésének, akkor nyert ügyünk van, mert nagyon tápláló és laktató is, főleg tízórainak és uzsonnának megfelelő, de könnyed vacsorának is beillik, ha már kánikula van.
|
turbó turmix |
Korábban előkerült már nálunk egy finom
mangó lasszi-recept, az sem kicsit laktató, a mostani turmix összetevői is hasonlóak.
Az alapanyagok:
- író/tejsavó, vagy növényi tej (utóbbira saját recepteket itt találtok: zabtej, kókusztej, mandulatej)
- eper (vagy egyéb kismagos gyümölcs, ha biztosan nincs allergia)
- zabkorpa
- friss menta
- édesítés ízlés szerint, pl. mézzel, banánnal
|
a turmix alapanyagai: gyümölcs, tejsavó vagy író, zabkorpa, menta |
Tejsavót és írót nem éppen könnyű beszerezni, főleg piacokon a tejesnél érdemes próbálkozni. Enyhe savanykásságuk jól kiegészíti az édes gyümölcsöt: az édesből valamennyi elvész, a savanyú kicsit kevésbé lesz savanyú és ettől létrejön egy finom, de mégis kettős ízhatás, ami a melegben -- legalábbis nekem -- különösen jól tud esni. (A
tejsavó áldásos hatásáról itt találtok egy igen részletes anyagot.) Az alapvető különbség a két tejszármazék között az, hogy a tejsavó a túró- és sajtkészítés maradéka, az író pedig a vajé.
|
először a gyümölcsöt érdemes darabmentesre turmixolni |
Növényi tejjel is finom lesz a turmix, akkor kissé édeskés jellege lesz az egésznek, kinek mit lehet/jó inni. Most még az epernek van leginkább szezonja, ezért adta magát, hogy ez került a turmixba, de bármilyen aprómagos gyümölcs megfelel. És itt jön a trükk: azért kell aprómagos gyümölcs, mert a kismagoktól nem fogja észrevenni egy darabig senki, hogy zabkorpa is van a turmixban, márpedig ettől turbó a kis italunk: a zabkorpa folyadék hatására szépen elkezd duzzadni és ettől hamarabb kialakul a jóllakottság-érzés (sokat semmiképp ne tegyünk az italba). A gyerekek hajlamosak ránézésre nemet mondani bizonyos ételekre, viszont ha erről nem tudnak, az nem fáj nekik és nem is fogják érzni a kismagok miatt. A zabkorpa szintén csupa jót tesz velünk, elsősorban magas rosttartalma miatt szokás enni, ez elég jót tesz az emésztésnek,
ebből a cikkből kiderül, hogy miért érdemes naponta fogyasztani.
|
jöhet a zabkorpa és az apróra vágott menta |
Már csak a menta hiányzik a turmixból, ha csak egy-két levél kerül bele, akkor is érződik egy finom kis mentolos íz, ami nagy melegben szintén jól fog esni, ráadásul a
borsmentának is van emésztést segítő hatása.
|
turbó turmix sok gyümölccsel, némi zabkorpával, tejsavóval vagy íróval |
Ezt is tovább tartott leírni, mint elkészíteni, vagyis igazi időtetrisz-kaja: gyorsan kész, nincs benne semmi kártékony és kicsiknek-nagyoknak egyaránt bevethető. Esetleg könnyű ebédnek sem rossz egy ilyen
pillanatok alatt készülő sós, töltött pitával.
Te hogy szereted/készíted a turmixot?