A csokifagyi, ó, a csokifagyi... Ugye mindenkinek megvan az a barát vagy ismerős, aki, történjen bármi, és kerüljön sor a fagyivásárlásra a világ bármely pontján, mindig a csokisat választja: tapasztalatból (merthogy mindig az a legjobb) és összehasonlításképpen (jobb-e mint a legutóbbi?). A csokifagyit nem lehet elrontani, de a klasszikusakat elég bonyolult elkészíteni. Itt az Időtetriszen többféle fagyiról írtunk már, de döbbenten láttam, hogy csokifagyiról még sosem. Ezt sürgősen orvosolni kell: íme, itt a három hozzávalóból készülő, egészséges, adalékanyagmentes, ovisok által is könnyen kutyulható, krémes, brutálisan csokis, tetszőlegesen fűszerezhető házi csokifagylalt.
Anya, ez a világ legfinomabb fagyija
– szólt az improvizált ítélet, és ha tudjuk is, hogy nem pont így van, tutira ott van a toptenben. A jó öreg banán adja egyébként ennek a fagyinak is az alapját, mint annyi
cukormentes, egészséges édességnek itt a blogon. Szó szerint jó öreg banánokra lesz szükség, mivel ezek egyszerre édesítik és krémesítik a fagyinkat.
Hozzávalók
Brutálisa csokis változat, 6 drb. pálcás jégkrémformához
3 közepes, érett banán
3-4 csapott evőkanál igazi, fekete holland kakaópor*
2 kiskanálnyi mogyoróvaj
* Egyáltalán nem mellékes: nem vagyok ügynök, de ezt most tényleg megint a Lidl-ben találtam, teljesen véletlenül: a főzési hozzávalóknál, 200g-os kiszerelésben igazi, fekete, holland kakaópor, teljesen jó árban, szuper minőség.
Lágyabb változat
3 közepes, érett banán
2 csapott evőkanál holland kakaópor
kb. 1 dl (kinek milyen) tej (kókusztejjel, növényi tejjel különösen finom)
A banánokat a többi hozzávalóval mély turmixpohárba tesszük, és alaposan összemixeljük.
Ezt a részeredményt már így is óvni kell a lelkes segédektől, mert simán megehető csokipudingként, de mi most fagyira gyúrunk. Mely csokifagyinkat érdekesebbé tehetjük némi apró kockákra vágott mandulával: mi a formák aljára morzsoltunk egy keveset, majd félig feltöltöttük a banános kakaós masszával, és itt újabb sornyit adagoltunk bele.
Majd teljesen megtöltöttük a formákat, melyek egyébként
innen származnak (695 ft, kisgyerekeseknek kötelező, szezonális kellék, serkenti a házi fagyi-készítést és a kiskorúak teljesen el vannak bűvölve már a lehetőségtől is).
Nem beszélve a végeredményről:
Ahogy kicsúsztatjuk a formából, ebben a nagy melegben szinte rögtön elkezd krémesen olvadozni ez a vastag, csokis massza, amelyben mintha tejszín, tojássárgája és cukor is lenne. A közbeeső mandularéteg a kisebbeket némileg zavarta, a nagyobbak viszont alig várták, hogy odaérjenek.
Levendulás változathoz morzsoljunk mixelés előtt a masszába néhány (megbízható helyről származó) szárított-porított levendulavirágot, aki viszont az
After Eight irányába indulna inkább, az (szintén mixelés előtt) néhány mentalevélkét, esetleg 1-2 csepp, jó minőségű, étkezési célra is felhasználható borsmenta illóolajat (pl. Aromax) adjon hozzá. Reszelt narancshéjjal, és kevés -lével készíthetjük hűsítően
narancsosra is
– és így tovább...
További hűsítő finomságok
Édes, hideg szőlőszemek
Krémes eperfagyi 3 hozzávalóból
Gyümölcsös házi fagyi 2 hozzávalóból
Jeges frappé otthon