ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hűsítő finomságok #5: Egyszerű, egygyümölcsös házi calippo

2013. július 24. - időtetrisz

A házi calippokészítésnél kevés egyszerűbb dolog van a világon. Bármilyen érett nyári gyümölcsöt használhatunk alapként, frissítő fűszernövényekkel ízesíthetjük, és a kisebb gyerekek is könnyen és boldogan megbirkóznak ezzel a csöpögésmentes, vizes-gyümölcsös fagyival, amellyel tulajdonképpen színtiszta gyümölcsöket adunk el nekik, izgalmasabb formában.

Szilikon callipo-formákat fagyiszezonban könnyen el lehet csípni az Aldiban, Lidlben, Tchiboban, de gasztro-webshopokban is egyre gyakoribb. A speciális alakú tartót nehéz egyéb házi módszerrel helyettesíteni, mert ezekben a kupakos formákban tud könnyen csúszkálni a kézmelegtől is olvadó jeges gyümölcsrúd, majd az alján szépen összegyűlni megolvadt, édes gyümölcslé, amit a végén jól ki lehet szürcsölni.
Alapként tulajdonképpen egy vizesebb gyümölcslevet kell elkészítenünk, mi ez alkalommal a cseresznyét választottuk, mert ezt külön édesíteni sem kellett.
 
Hozzávalók 4 formához 2 marék érett, édes cseresznye
1 dl narancslé (vízzel is helyettesíthetjük)

1-1 kis kanálnyi citromlé és reszelt citromhéj (el is hagyható)

A kimagozott, narancslével/vízzel felöntött cseresznyét botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a citromlevet és citromhéjat.

Fűszerezhetjük mentalevelekkel, citromfűvel, sőt, bazsalikomlevélkékkel is, én ezeket bele szoktam botmixelni a gyümölcsös keverékbe. A kész, leves pépet beletöltjük a formákba, kupak rá, és mehetnek a fagyasztóba.
Onnan pedig kánikula-délutánokon lehet dézsmálni, az erkélyen, kertben nyitott, házi fagyizóban.
 
További calippók készülhetnek például:
* magjaitól megszabadított, levesített görögdinnyéből, érett, édes sárgadinnyéből -- ebben az esetben vizet sem kell hozzáadnunk a keverékhez, de fűszerezhetjük pl. mentalevelekkel
* héjától megszabadított, érett, édes őszibarackból
* hártya nélküli narancsgerezdekből
* eperből (jól illik hozzá a bazsalikomlevél), málnából (citromfűlevéllel)
További hűsítő finomságok Édes, hideg szőlőszemek Krémes eperfagyi 3 hozzávalóból Jeges frappé otthon Házi pálcás csokifagyi 3 hozzávalóból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr158803128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvera 2013.07.24. 21:01:59

Nekem eddig ez a hűsítő finomság tetszik a legjobban :) már nézegetem is árgus szemmel hol lehet hozzá formát kapni. Szóljatok, ha tudtok valami tippet! :)

sugarcandy 2013.07.25. 08:37:26

Kedves jvera, mimimo nyaral, ezért én válaszolok, a Facebookra kikerült, akkor most ide is, a Tchiboban biztos van:http://www.tchibo.hu/4-fagylaltkeszit-szettben-szilikon-p400034865.htmlJó készítést!

Anonymous 2013.07.25. 15:36:24

Én egy-két hete egy budapesti Kik-ben vettem két darabosat kb 600 Ft volt, az utolsó előttit hoztam el, de talán van még belőle valahol ;-)

Viktória Veres 2015.06.11. 17:06:51

Ma vettem két doboz formát a Lidiben. Most kerültek be a fagyóba. Kb mennyi idő alatt fagy meg? Mert a botmixer hangja után két perccel már hangzott a kérdés: ANYAAAAAAAA! KÉÉÉÉÉÉÉÉSZ VAAAAAAAAN???? :D
süti beállítások módosítása