A csokitojások és nyuszik klón-hegyei között tologatva a bevásárlókocsit arra gondoltam, hogy vajon mennyire lenne bonyolult otthon legyártani valami hasonlót. Nos, a végeredmény talán nem lett hasonló, de kellőképpen tanulságos, vicces, sokféleképpen használható, ezért bátran ajánlhatom: csináljatok otthon ehető „gyurmát”, és gyerekekkel, vagy az éjszaka leple alatt, szülői terápiás kikapcsolódás keretében, formáljátok meg a szokásos húsvéti (meglepetés)figurákat. Az alapanyag három hozzávalóból, néhány perc alatt megvan, a díszítés már csak ráadás, a siker pedig borítékolható.
Hozzávalók földimogyoróvaj
őrölt mandula
méz
Variációk (amelyeket nem próbáltam, de működhetnek)
* mogyoróvaj helyett: tahini (hígabb, ezért másképp kell adagolni), mandulavaj, kókuszvaj (nem kókuszzsír, mert az kézmelegre olvad)
* őrölt mandula helyett: őrölt kókusz (szintén aprítógépben a kókuszreszeléket), őrölt kesudió, őrölt héjatlan mogyoró vagy dió
* méz helyett: melasz, gabonaszirupok, sztevia, nyírfacukor
A földimogyoróvaj erényeit már megénekeltem korábban a zöldségspagettis posztban. Mindig lennie kell egy üveggel a kamrában, annyira sokféleképpen használható, itt most zseniálisan illett a végeredménybe, még ha nem is kifejezetten a Húsvéthoz társuló íz. Héjatlanul őrölt mandulám nem volt otthon, de mandulaforgács igen, ezért ezt őröltem meg 2 perc alatt az aprítógépben. Ennek annyi előnye is lett, hogy mivel ki akartam próbálni a színezést, egy semlegesebb színű alapanyagot kaptam, mintha héjastul őrölt mandulát használtam volna.
A továbbiakban hagyatkozzunk az ösztöneinkre: ássunk kis mélyedést az őrölt mandula közepébe, és adagoljunk bele fokozatosan annyi mogyoróvajat és mézet, hogy gyurkálható anyaggá álljon össze. Érdemes villával kezdeni, és csak azután kézbe venni, amikor többé-kevésbé összeállt. Ez kb. 3-4 perc alatt megtörténik. (A currys változathoz csak mogyoróvajat adtam, ki akartam próbálni a sós változatot is, hmmmm, nem lett rossz, sőt.) A végeredményt kóstolgassuk, ízesítsük más fűszerekkel, aromákkal is, én most csak a céklaporos változatba tettem egy kis narancs illóolajat, hogy az ízek markánsabban elkülönüljenek.
Ezután kezdődhetett a móka és kacagás: kiraktam egy nagy tányérra egy-egy kupacnyit mindazokból a kamrában található anyagokból, amelyeket használhatónak gondoltam a dekorálásnál: lenmag, fekete hagymamag, mandulaforgács, puffasztott rizs, kókuszreszelék.
Először jöttek a currys 2D csibék, krepp-papír fűben:
Aztán a barna és bordó csokitojások:
Majd a mandulafülű nyulak:
És a 3D kacsák:
Együtt, vagy titokban.
Témába vág még Mikulásváró gesztenyés süti Mogyorókrémes zöldségspagetti Villámgyors csoki 3 hozzávalóból