Hol lakik a kisvakond? Egyértelműen a vakondtúrás tortában. Amit nagyon egyszerűen is elkészíthetünk: ez a változat liszt-, tojás- és cukormentes, és nem a sütőben, hanem kizárólag a hűtőben „készül”. A hozzávalók száma sem éri el a 7-et, azt viszont most is ki kell várni, míg lehűlnek és összeállnak az emeletek. Cserébe viszont napról napra egyre finomabb lesz, merthogy annyira kiadós, hogy – bármennyire finom is – szinte biztosan nem fog elfogyni első alkalommal.
A torta ötlete egy maradék mandulás-mazsolás-kakaós gyurma morzsáiból született. Egyszerű, egészséges hozzávalókkal dolgozunk most is, és egyeseknek talán felmerenghet a poharas csíkos túró rudi emléke, ezt kell kiegészíteni néhány új hozzávalóval:
Hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű kerek jénai tálhoz)
15 dkg mandula
25 dkg mazsola
2-3 ek kakaópor
4-5 nagyobb banán
250 g krémes, dobozos túró (Milfinát használtam, Aldi)
250 g kókuszzsír
1. A mandulát és mazsolát aprítógépben őröltem meg, majd a kakaóporral együtt, lágyabb, puha masszává gyúrtam össze.
2. Egy kerek jénai tálat folpackkal béleltem ki, és egy kevés olvasztott kókuszzsírral kentem be. A kakaós massza 2/3-át kisebb darabokban haladva körbe a jénai falára tapasztottam, valahogy így:
3. A maradék masszát kis morzsákká gyúrkálam, morzsoltam, a gyerekek imádnak ebbe bekapcsolódni, ahogyan az előző bélelésbe is.
4. Egy nagyobb banánt félretettem, a többit botmixerrel pürésítettem össze a krémes túróval. Végül hozzáadtam a puha, szoba-hőmérsékletű kókuszzsírt, és jó habosra kavartam, hogy alaposan elvegyüljön benne ez is. Ízlés szerint ekkor édesíteni lehet még egy kevés mézzel, őrölt vaníliával.
5. A kakaós alappal kibélelt jénaiba belefektettem a felezett banánokat:
Majd ráöntöttem a túrós-kókuszzsíros krémet, a tetejére pedig rámorzsoltam a kakaós, mazsolás maradékot. Ezzel készen is vagyunk! A tortánknak már csak le kell hűlnie.
Ehhez 15-20 percre fagyasztóba tettem, majd másfél órára csak simán a hűtőbe. Erre azért van szükség, hogy a kókuszzsír szeletelhetővé fogja össze a túrókrémes tölteléket. Nem fog kőkeményen állni, inkább lágyan krémes, de szeletelhető lesz.
Végül óvatosan kifordítottam a jénaiból, és lehúztam róla a folpackot.
Íme a vakondtúrás!
Szeletelés előtt 15 perccel érdemes kivenni a hűtőből, hogy a tölteléket megtartó kókuszzsír meglágyuljon egy kicsit.
A túróra tekintettel érdemes hűtőben tartani és legfeljebb 6 nap alatt elfogyasztani a maradékot. Nekünk (2 felnőtt, 2 gyerek) 3 nap alatt sikerült.
Jó vakond-túrókázást!
További torták