Nem tudom, ki hogyan oldja meg azt a családétkezési dilemmát, hogy a reggeli ne ugyanaz az uborkás-sajtos-vajaskenyér legyen, mint a vacsora, de azzal a kihívással már valószínűleg mindenki szembetalálkozott, hogy jó lenne belátható időn belül olyan a család apraja-nagyja számára elfogadható, kenyérre varázsolható vacsorát teríteni, amiből esetleg még marad valami másnapra is.
A házi csirkemájkrém most felvonultatott változatában a máj mazsola által hangsúlyozott, édeskés alapízét sós árnyalat is ellensúlyozza, az elkészítésében pedig a részfeladatok jól időzíthetőek, így viszonylag hamar végezhetünk. Ha vacsorára szeretnénk elkészülni, akkor legkésőbb ebéd után érdemes beáztatni a májat annyi tejbe, hogy ellepje (a szíveket, a máj mosása, öblítése közben válasszuk le). Persze el lehet egyszerű hagymás-sós változatban is készíteni, vagy egyéb fűszernövényekkel dolgozni, illetve a krémesebb állagért vajjal habosítani, de az alábbi verzió több alkalommal és válogatós fogyasztóközönség előtt is bizonyított.
Hozzávalók
négy főre fél kilónyi friss csirkemáj
1 fej hagyma
1 nagyobb marék mazsola
2 szem alma
fűszerek ízlés szerint: majoránna, mustár, só, bors, fahéj
1-2 evőkanál zabkorpa
1 csokor petrezselyemzöld
Este, a tervezett vacsoraidő előtt kb. fél órával hagymakockázással indítunk, majd az olajon megfuttatott hagymára rádobáljuk a tejtől alaposan leöblített májat. Vizet nem szükséges hozzáadni, mert a máj lassan levet ereszt, ekkor kerülhet bele a mazsola, hogy az is jól felpuhuljon vele, majd a majoránna.
Eközben elkészül az apróra vágott petrezselyemzöld, majd ha már kellően hűvös a máj, jöhet a botmixer. Ha túl folyós lenne a massza, néhány evőkanál zabkorpával sűríthető, az ugyanis jól felszívja a felesleges nedvességet.
Legvégül következik a fűszerezés: só és fahéj. Esetenként 2-3 kiskanálnyi mustár. És utoljára a petrezselyemzöld.
Ha jól időzítettünk, ekkorára gyűl mindenki oda az asztal köré, és kezdődik el a véget érni nem akaró mártogatás és kanalazás, hacsak nem terelgetünk inkább mindenkit a kenés pályájára.
A végeredmény külcsínben kevésbé, de belbecsben biztosan vetekszik a bolti májasokkal és pástétomokkal. Nálunk ez a mennyiség 2-3 étkezésre szokott elegendő lenni, de figyeljünk arra, hogy hűtőben legfeljebb 2-3 napig áll el.
Jó kenegetést.
További gyors uzsonnák, reggelik, vacsorák 3 ízletes vendégváró kence 3 unaloműző gyümölcsös uzsonna 3 villámgyors mogyorós kence: édes, sós, fűszeres Serpenyős müzli reggelire