ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors de nem junk #9: Pikáns házi csirkemájkrém

2012. november 02. - időtetrisz

Nem tudom, ki hogyan oldja meg azt a családétkezési dilemmát, hogy a reggeli ne ugyanaz az uborkás-sajtos-vajaskenyér legyen, mint a vacsora, de azzal a kihívással már valószínűleg mindenki szembetalálkozott, hogy jó lenne belátható időn belül olyan a család apraja-nagyja számára elfogadható, kenyérre varázsolható vacsorát teríteni, amiből esetleg még marad valami másnapra is.

Ha a felvágottak „kritikán aluli”, ill. „megfizethetetlen” kategóriákba rendeződő nagy családjától most eltekintünk, ott van még a májasok (beszélő név, pontosan jelzi, hogy máj is akad benne) színre, összetételre nézve meglepően változatos osztálya, melyet valahogy mégis gyanúsan szoktunk méregetni. A „vegyünk vagy készítsünk” dilemmát könnyű eldönteni, ha tekintetbe vesszük, hogy milyen hamar elkészül a házi májas, mennyivel olcsóbb és életszerűbb, mint a bolti, nem beszélve arról, hogy ezt is többféleképpen lehet elkészíteni.
A sokáig lenézett, magas koleszterintartalma miatt csak havi két-háromszori fogyasztásra ajánlott májat újabban egyre gyakrabban rehabilitálják, vas- és vitamintartalma miatt pedig gyerekeknek is különösen ajánlják. Baráti ára és rövid elkészítési ideje miatt kedvelt alapanyag lehet nemcsak ebédre, hanem hideg étkezésekhez is. Legjobb kiindulópont mindig a friss máj, ajánlatos a néhány órányi tejben áztatás (puhább és tisztultabb lesz), és érdemes min. 10 perces sütéssel számolni.
A házi csirkemájkrém most felvonultatott változatában a máj mazsola által hangsúlyozott, édeskés alapízét sós árnyalat is ellensúlyozza, az elkészítésében pedig a részfeladatok jól időzíthetőek, így viszonylag hamar végezhetünk. Ha vacsorára szeretnénk elkészülni, akkor legkésőbb ebéd után érdemes beáztatni a májat annyi tejbe, hogy ellepje (a szíveket, a máj mosása, öblítése közben válasszuk le). Persze el lehet egyszerű hagymás-sós változatban is készíteni, vagy egyéb fűszernövényekkel dolgozni, illetve a krémesebb állagért vajjal habosítani, de az alábbi verzió több alkalommal és válogatós fogyasztóközönség előtt is bizonyított.

Hozzávalók négy főre fél kilónyi friss csirkemáj
1 fej hagyma
1 nagyobb marék mazsola
2 szem alma
fűszerek ízlés szerint: majoránna, mustár, só, bors, fahéj
1-2 evőkanál zabkorpa
1 csokor petrezselyemzöld

Este, a tervezett vacsoraidő előtt kb. fél órával hagymakockázással indítunk, majd az olajon megfuttatott hagymára rádobáljuk a tejtől alaposan leöblített májat. Vizet nem szükséges hozzáadni, mert a máj lassan levet ereszt, ekkor kerülhet bele a mazsola, hogy az is jól felpuhuljon vele, majd a majoránna.

Míg a máj párolódik, éppen van idő két alma megpucolására és finomra reszelésére. Kb. 7-10 perc után a májat már fakanállal könnyen szét lehet morzsolni, ekkor leveszem a tűzről, belekerül a reszelt alma, majd az egészet hidegre teszem, hűlni.
Eközben elkészül az apróra vágott petrezselyemzöld, majd ha már kellően hűvös a máj, jöhet a botmixer. Ha túl folyós lenne a massza, néhány evőkanál zabkorpával sűríthető, az ugyanis jól felszívja a felesleges nedvességet.
Legvégül következik a fűszerezés: só és fahéj. Esetenként 2-3 kiskanálnyi mustár. És utoljára a petrezselyemzöld.
Ha jól időzítettünk, ekkorára gyűl mindenki oda az asztal köré, és kezdődik el a véget érni nem akaró mártogatás és kanalazás, hacsak nem terelgetünk inkább mindenkit a kenés pályájára.

A végeredmény külcsínben kevésbé, de belbecsben biztosan vetekszik a bolti májasokkal és pástétomokkal. Nálunk ez a mennyiség 2-3 étkezésre szokott elegendő lenni, de figyeljünk arra, hogy hűtőben legfeljebb 2-3 napig áll el.

Jó kenegetést.

 

További gyors uzsonnák, reggelik, vacsorák  3 ízletes vendégváró kence 3 unaloműző gyümölcsös uzsonna 3 villámgyors mogyorós kence: édes, sós, fűszeres Serpenyős müzli reggelire

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr158802580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meglesz 2012.11.06. 12:20:07

Hmmmmm, Beja. Jól hangzik, csupán egy bajom van vele, vagyis nem nekem: a gyerekeim nem eszik a mazsolát. De biztosan nélküle is finom. Mindenképpen kipróbálom!!!

mimimo 2012.11.07. 00:26:14

szerintem ebben megennék, juli :D de persze, lehet, régebben mi is mazsola nélkül csináltuk, a reszelt almát is ki lehet hagyni, bár az inkább az állagát lazítja
süti beállítások módosítása