ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Mindig friss 100% citromhéj házilag

2013. augusztus 09. - időtetrisz

Mióta köztudottan durva vegyszerekkel kezelik a citrusfélék héját, a receptekben szereplő „reszelt citromhéj” tételen nem siklunk át olyan zökkenőmentesen. Kihagyni, vagy mással helyettesíteni? vetődik fel, ha éppen nem jutunk bio citromhoz, ami, valljuk be, gyakran előfordul. Egy ideig én is próbálkoztam kis zacskós kiszerelésű szárított reszelt citromhéjjal, de aztán egy karácsony előtt, amikor tonnaszámra kellett gyártani a mézeskalácsokat, amelynek a hozzávalói között ez is szerepelt, a húgom fejéből kipattant a megoldás: hogyan legyen egész évben, mindig 100%-ban friss reszelt citromhéjunk házilag.

A probléma tehát nem kardinális, a megoldás pedig a „mindennapi egyszerű”-kategória, lehet, hogy sokan ti is így használjátok, álljon most itt a leírás a többiek kedvéért :) Először is vásárlás előtt érdemes ellenőrizni a hálós citrom céduláját.
Így pl. az Aldiban kapható, barátságos árú citrom (4 darab 349 ft) máris rendelkezik egy igen jó tulajdonsággal:
Természetes viasszal kezelték, vagyis csupán meleg víz alatt egy kefével kicsit meg kell vakarászni, és már használható is. És hogy mindig kéznél legyen a friss, reszelt citromhéj, mosás után egy reszelővel nekiállok megkopasztani őket,
Majd kis kupakos dobozba rakom a reszeléket (egy ilyen kis 1,25 decis, házi módszerrel felcímkézett dobozkába, jól összenyomva 6 citrom héja fért bele), és mehet a fagyasztóba, ahonnan lehet dézsmálni citromkrémek, citromos sütik, citrompudingok, citromfagyik és egyéb finomságok előállításakor.
Ugyanezt narancsokkal is érdemes lehet végigcsinálni, ha egyszer hozzájutunk kezeletlen héjú gyümölcshöz. Ha pedig valaki nem szeretne a hűtőjében több kopasz citrommal szemezni naponta, akkor egyenként reszelje le a héjukat a fagyasztós dobozkába, akkor, amikor amúgy is éppen felhasználná a citromok belsejét.
További hétköznapi egyszerű megoldások

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr548803186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.09.15. 21:33:13

A citrom belsejét is le szoktam fagyasztani, kifacsarom és kis műanyag pohárban teszem a mélyhűtőbe. Ezután csak belepottyantom a teába télen és máris kész a citromos tea!

vikoca 2016.02.20. 09:09:42

Én levágom a héjat, radiátoron kiszáritom végül kávédarálón porrá örlöm.
süti beállítások módosítása