ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Amarántos palacsintaállatkák szezonális gyümölcspürével

2014. június 05. - időtetrisz

Hullámokban érkezik az "anya, főzz palacsintát" roham, és most éppen a kellős közepén vagyunk egy ilyen időszaknak. Leginkább zabos és amarántos verzió készül itthon, a hagyományos csak egészen ritkán. A zabos palacsintáról már volt szó itt a blogon korábban, utóbbiról is, de csupán egy rövidke említés szintjén. Egészen mostanáig. A recept nem saját kútfőből született, a Vegagyerek blogon olvastam, azt hiszem, tavaly valamikor.

Azóta számtalanszor sült már a serpenyőben. Az amarántot gyakran használjuk kásának, puffasztott formában pedig joghurtba és ebbe a palacsintába is tehető. Állítólag kiváló fehérje-, vas-, és kalciumforrás.  A receptet lehet, sőt ajánlott szabadon változtatni: én gyümölcsöt, mákot is szoktam bele sütni, igyekszem, hogy ne legyen egysíkú (A meggyes-mákos egészen jól hangzik, főleg, hogy itt a meggyszezon). A mostani állatkák éppen ebből az igényből születtek (a gyerekek imádják, ha van valami körítés a kajához, erről sugarcandy már írt itt a blogon), a hűtőben lapuló eprek pedig kiváló cukormentes feltétet szolgáltattak, ami a felnőttek tányérjában egy kis mentával egészen jó kis gasztroélmény lehet.

DSC_0145

Jöjjön akkor a recept:

Tej

Amaránt

Liszt (én teljes kiőrlésű tönkölylisztből csináltam)

Méz

Egy gondolatnyi szódabikarbóna, hogy kicsit szellősebb legyen a tészta

kókuszolaj vagy napraforgó olaj (sütéshez)

DSC_0121

Mennyiségeket direkt nem írtam. A tészta akkor jó, ha sűrűbb, mint a hagyományos palacsintatészta. A liszt-amaránt aránya nagyjából fele-fele, én általában szórok mindkettőből, aztán löttyintek a tejből, és a sűrűség alapján állítom be a tésztát.

DSC_0133

A zabos palacsintához hasonlóan ebben az esetben is egy vastagabb palacsintával kell számolnunk, a crepes-hez képest jóval nehezebben hajtogatható (bár lehet, mert úgy is szoktuk).  Jó, ha van otthon sütikiszúró, legjobb, ha nagyobbak, de a legegyszerűbb, ha elővarázsolható a fiók mélyéről egy-két serpenyőbe tehető forma, mert akkor nem kell bajlódni a sütikiszúróval. Nekünk az egyelőre nincs itthon, beérjük ezekkel:

DSC_0135

Az epreket egy botmixerrel pürésítettem. Mivel már jócskán benne vagyunk (vagyis még) az eperszezonban, az eper mézédes, nem kell hozzá édesítő. Ha mégis kellene, egy pár csepp méz elegendő.

DSC_0128

DSC_0151

És az állatkülönítménnyel együtt:

DSC_0139

Frissen a legfinomabb, de általában nincs is lehetősége arra, hogy kihűljön, szinte sütés közben elkapkodja az aprónép.

....És még receptek az újabb palacsintaroham(ok)hoz:

6-palacsinta-2-hozzavalo

Almás-zabos palacsinta

Akácvirágos palacsinta

Palacsintatorony

Maci és szív alakú crepes

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr648803648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása