ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Marcipántojás házilag 3 összetevőből akár Húsvétra

2013. március 27. - időtetrisz

„A házi marcipános  szaloncukormintájára nem csinálsz húsvéti tojásokat?”  kérdezte blagger, az Időtetrisz 4 szerzőjének egyike. És milyen igaza van: a marcipán gyorsan elkészül, az alapanyagok ellenőrzöttek és kipróbáltak, ráadásul nagyon hamar elkészül. Az egészségesebb verziót mimimo már elkészítette, ezek lettek az ehető húsvéti figurák, de azért fogadjátok szeretettel ezeket a kis tojglikat is, hátha van marcipán-függő a családban, netán a lelkesen locsoló ifjúság közt (ha van még ilyen manapság).

Házi marcipántojás a nyuszitól
Kell hozzá: darált mandula, porcukor, folyadék és a színezőanyagok, jelen esetben a kurkuma, a cékla és a petrezselyem. Annyi idő alatt készül az alapanyag, amennyi idő alatt összekeveri a készítő a mandulát a szigorúan nem darabos porcukorral és óvatosan beleengedi a már színezett folyadékot. Szóval, kipakolással, edénykereséssel együtt is maximum 20 perc alatt kész a saját marcipán. Ha a kicsik is beszállnak, akkor meg talán fél óra. És aztán készülhetnek a tojások vagy egyéb húsvéti izék.

Tényleg ennyi, innen már csak a tippek és trükkök, valamint az illusztráció jön.

A házi marcipánról már sok minden kiderült a szaloncukor posztjában, (kedves olvasó, érdemes kattintani és elolvasni, ha még nem készítettél marcipánt), a lényeg, hogy most is egyszeres marcipán készült darált mandulából és porcukorból. A helyzet az, hogy a jó marcipánban sok a cukor és néha talán bele is fér ennyi lazaság édesítő-fronton. A mennyiségek (csak az arányok miatt):
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mandula
  • annyi színezett folyadék, amennyit felvesz ahhoz, hogy jól gyúrható (kb. gyurma állagú) legyen
 
A folyadék színezése sokféleképpen történhet, most természetes anyagokkal próbálkoztam: cékla (mimimo már az ételfestékes színterápiánál is javasolta, aztán az ehető figuráknál is előkerült, végre kipróbáltam itt is, ott is, szupertuti), kurkuma, petrezselyem lettek a kiválasztottak.
A petrezselymet apróra vágva egész kevés forró vízbe áztattam arra gondolván, hogy a vágódeszkát/műanyagot is kicsit mindig összefogja, mért ne fogná össze a vizet is. Összefogta, valamennyire.
A kicsire darabolt cékla is forró vízbe került, engedte is szépen, gyorsan azt a szép bordós-lilás színét.
A kurkuma már porított volt, azzal a legkönnyebb bánni (tojásfestéknek is lehet használni). Mindegyik 5 percet ázott a forró vízben.
A kurkuma és a cékla egészen élénk lett, a petrezselyem kicsit olyan tengeribeteg-zöld, ezért kapott egyetlen csepp folyékony ételszínezéket, amitől olyan fűzöldes lett szerencsére.
És akkor a tapasztalat: nagyon-nagyon kevés forró víz kell csak mindegyik anyagra, mert a darált mandula + porcukor egészen keveset tud felszívni. Tehát inkább készítsetek pici vízzel sötét színű koncentrátumot a színezékekből, és ne ennyi laza lét, mint amit én kevertem.
De azért panaszra talán nincs ok, ezek is egész klasszak, mégha kicsit pasztell is.
Kb. ennyi lesz a fent említett adagokból, ezek a nagyobb tojások nagyjából 3 cm magasak (sajnos nincs méretarány a képen, bocs. Mire észbekaptam, kicsit rájártunk...).
Már csak egy is nyuszi kell kosárkával, hogy megfelelő ajándék/meglepetés legyen. Ha nincs kész kosárka, itt található néhány letölthető, nyomtatható kosár vagy tetra pakból is össze tudjátok rakni.
Még néhány, remélhetőleg hasznos tipp a húsvéti előkészületekhez:

Tojásfestés bébitenyérrel Tojásfestés zsírkrétával Húsvéti dekor kicsikkel Meglepetés doboz tetra pakból Ehető húsvéti figurák 3 alapanyagból, 10 perc alatt Nyuszijelmez harisnyából és papírhengerből Letölthető, nyomtatható nyulak a hol-a-nyúl-játékhoz

És egy kis hangulatjelentés a konyhából: a malac is szemet vetett a marcipánokra.

Boldog nyulat, kevesebb havat.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr658802948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.03.31. 00:03:58

Sziasztok,nagyon megörültem ennek a receptnek, mert a férjem nagy marcipánrajongó, és egy szülinapja alkalmából sikerült a nagynénjétöl elkérnem a család imádott receptjét, de egy költözés során sajnos olyan dobozba került, ami egy raktárban vár a sorsára (valószínüleg).Meglepetésnek szántam - volna, mert sajnos nem sikerült, az én hibámból. Nem vettem észre, hogy az én mandulám héjastul volt darálva, így a színezés egyáltalán nem sikerült, hacsak a barna árnyalatait nem vesszük sikernek. Talán a héj miatt is, de elég darabos lett, és a kóstolásnál a végén fürészpor ízü/állagú volt. A marcipán ízét csak nyomokban sikerült felfedeznem.De nem adom fel, annyira tetszenek a színei is, legközelebb veszek szép fehér darált mandulát, és teszek még egy kísérletet.Addig is a legjobbakat a bloghoz, én továbbra is böngészem. :)B. Ági

sugarcandy 2013.04.01. 00:34:01

Kedves Ági,egyrészt öröm a próba, másrészt kár, hogy nem sikerült, azért azt jelzem, hogy a házi marcipán sosem lesz olyan, mint a bolti, bár van hasonlóság. A sima darált mandulával könnyebb dolgozni is, sajnos jóval drágább is, viszont tényleg finom, remélem, tetszeni fog és sikerül meglepni a férjedet is :) sugarcandy

puszedli 2013.04.01. 22:42:35

én marcipánfigurákat (nyuszi, csibe) és tojásokat csináltam. (sajnos nagyon hamar nyoma veszett, nem tudtam lefotózni. :D iszonyú finom lett és csomómentes porcukor sem kellett hozzá, így is tökéletes lett az állaga. :)a lidl-ben vettem darált mandulát hozzá
süti beállítások módosítása