Ajándékposztot nyert Zsuzsanna is, aki hatéves keresztlányát házi finomságok segítségével szeretné kevesebb/egészségesebb édességfogyasztásra rábírni. Bár erről a témáról tengernyi nyomtatott és online anyag áll rendelkezésre, a választ most (idő)tetriszesen kíséreljük meg, vagyis a gyorsaság, egyszerű-de-nagyszerűség szempontjait szem előtt tartva, egyúttal összefoglalva azokat az eddigi sugarcandy-, puszedli- és mimimo-recepteket, tippeket, amelyek eleve a cukormentesség és egészséges édesítés jegyében születtek.
Évről évre erősödik a cukorellenszenv, ahogyan a különböző kísérletek, kutatások egyre inkább rávilágítanak arra, hogy a fehér, finomított répacukor mégsem volt annyira jó ötlet. A mesterséges és természetes édesítők piacán talán sosem volt ekkora pörgés, időről időre újabb cukorfélék kerülnek elő, melyek pontos hatását illetően néha nincs is egyetértés a szakértők között. Rendet vágni ezért most meg sem próbálok a sok-sok összefoglalás között (
itt pl. egy viszonylag korrekt változat olvasható, de ez sem tér ki minden lehetőségre), inkább lássuk a helyzet praktikus oldalait.
 |
Forrás: nap-ra.hu |
Érdekes ellentmondás, hogy míg egyre többféle alternatív édesítő közül választhatunk, az előregyártott, boltban kapható cukros édességek tárháza csak egyre bővül. A kekszek, nápolyik, szeletek, sütik, fagyik, desszertek kétségtelen sikertörténetének oka nyilván az, hogy dolgozó ember, különösen nagyvárosban, nemigen süt-főz rendszeresen otthon, hacsak éppen nincs kisgyeremek a háztartásban, de akkor sem mindig. Az első egy-két évben még erős figyelem követi az újszülött táplálását, de valahol 2-3 éves kor körül, néha a bölcsődei, óvodai étkeztetéssel párhuzamosan kicsúszik a szülő kezéből a kontroll, és beadja a derekát a túrórudinak, tejszeletnek, mézes mackónak, zabpelyhes keksznek, főleg ha a termék
egy-két pozitívumát egy-egy hangzatos szlogen vagy kulcsszó fényezi, elhallgatva a további kellemetlen komponenseket.
 |
Forrás: divany.hu |
A cukor kiküszöbölése egyébként elég jó következményekkel jár, és nem ördöngösség. Mi kb. két éve ajándékoztuk el az utolsó (barna)cukros zacskót is, azóta mézzel, banánnal, almalével- és pürével, érett és/vagy aszalt gyümölcsökkel, sztevíával sütök-főzök, ezekkel a variációkkal, kombinációkkal édesítünk mindent, attól függően, hogy mi milyen állagot bír el. A gyerekek persze oviban, bölcsiben, vendégségben, kiránduláson, nagymamánál, szomszéd néninél időnként magukhoz vesznek némi cukoradagot, de még így is jól állunk: már pár napos cukormentesítés után érezhetően jó dolgok történnek a szervezetben: az ízérzék kiélesedik, csökken a fáradékonyság, rossz emésztés, több lesz az energia, és általában, egyfajta könnyebbség-élmény állandósul, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy az emésztés, és az egész szervezet felszabadul a cukor
megterhelő hatásai alól.
Itt az Időtetriszen mi mindezzel némileg összhangban, de ettől függetlenül is, többek között abban próbálunk segíteni, hogy napi rutinná válhasson a finomságok egyszerű, gyors és egészséges otthoni előállítása. Csak édességekből, egyéves működésünk során több mint két tucat recept gyűlt össze, egyéb olyan tippek és ajánlatok társaságában, amelyek jól működhetnek egy óvodás korú gyermek „cukormentesítési” kísérletének beindításában is. Íme a konkrétumok:
1. Nyáron kezdeni kifejezetten hálás feladat: sorban jönnek az édesebbnél édesebb, lédúsabbnál lédúsabb gyümölcsök. Mindenféle sütött, főzött, hűtött, vásárolt édesség helyett próbáljatok minél többféle friss, nyers gyümölcsöt, akár különböző, nem a megszokott állagban, pl.:
kockázva
karikázva
többfélét összekeverve
botmixerrel pürésítve
fagyasztva
feldíszítve
pohárban, fagyikehelyben tálalva, stb.
2. Második lépésként vonzó és vicces lehet egy mézpumpa beszerzése, amivel a célszemély maga adagolhatja a mézet, mintegy mellékesen megtanulva íz és mennyiség összefüggéseit.
3. Nagy élmény és felismerés lehet a
csoki otthoni, villámgyors változatának elkészítése, amiben már egy 4-5 éves gyerek is aktívan részt vehet, és perceken belül tesztelheti az eredményt.
4. Következő lépésként be lehet vezetni a sütést: a
puha keksz két hozzávalóból igazi gyerekjáték, és valószínűleg a végtermék sem lesz csalódás.
5. Ha ezek már kellően édes siker- és ízélményeket adtak, jöhet egy bolti kedvenc kicsit átalakított, egészséges, gyors házi változata, a csíkos
Túró Rudi pohárban.
A fogadtatástól függetlenül több fronton is lehet újítani. Ha újra beüt a kánikula, jöhetnek a házi hűsítő finomságok: ki lehet próbálni, cukorka helyett a
fagyasztott szőlőszemeket:
Utcai változat helyett a
házi gyümölcsös jégkását, majd a különféle
cukormentes fagyikat: a
gyümölcsös jégkrémet, vagy a három hozzávalóból készülő
gyors, krémes eperfagyit:
A pofonegyszerű
2 gyümölcsből készülő nyalóka-fagyival, és az ellenállhatatlan, három hozzávalóból készülő
krémes pálcás csokifagyival nagy valószínűséggel nem fogunk mellényúlni.
Ha a
sütik is nagy kedvencek, akkor meg lehet próbálkozni ezek házi, mézzel, banánnal, aszalt gyümölcsökkel édesített változataival, mint például a mézes
almakrémes-ropogóssal:
a
sült kókuszpudinggal, a három hozzávalóból készülő, aszalványokkal édesített
gyümölcskenyérrel, vagy különösen most, a gyümölcsszezonban, a banánnal
tunningolt
cukormentes gyümölcspitével.
Ha be akarjuk és tudjuk vonni a célszemélyt az édességkészítésbe, jó
ételgyurmázós elfoglaltság lehet pl. a
kakaós-aszalt szilvás mandulagolyók közös elkészítése:
vagy a
túrógombóc zabkásából készülő, főzés nélküli változatának kipróbálása:
A cukormentes édességek az
ünnepek környékén, a rituálék részeként is szerepet kaphatnak: a Mikulásváró ceremóniához
gesztenyés korongok készülhetnek, Húsvétkor pedig a 3 hozzávalós, gyerekek által is könnyen formázható,
ehető húsvéti figurákból (nyuszi, tojás, csibe) lehetnek favoritok.
Az
egyszerű, gyors vacsorák, reggelik is lehetnek egészséges édességek: hamar készül a 4 hozzávalós
serpenyős müzlireggeli:
a megfőtt, de megmaradt spagettiből süthető almás spagettipalacsinta:
a három összetevős banános palacsinta:
vagy a jó minőségű csokival, mazsolával tölthető forró pita:
A hamar kikeverhető, összedobható
uzsonnák alapját pedig képezhetik gyümölcsök úgy, hogy attól még édesek, izgalmasak legyenek:
a három unaloműző, gyümölcsös uzsonna erre kínál ötleteket.
A tálalás, a formák, színek ebben az esetben is sokat számítanak: a „
kajával játszani jó!” sorozatunkban arra mutatunk ötleteket, hogy hogyan lehet gyerekek számára vonzóvá tenni a különböző ételeket. A fenti kivis szendvicset például így,
sütikiszúróval:
de a
tálalás egyéb rafinált módjai is sokat segíthetnek, pl. egy kis céklapor egy mézes tejbegríz vagy zabkása esetében:
Kedves Zsuzsanna,
reméljük beválik néhány ötlet, tipp és recept a fentiek közül, sok sikert a kísérlethez.
Ha további kérdésed van, vagy visszajeleznél a projektről, szívesen olvassuk.
Üdvözlettel,
mimimo